275ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Λακατάμιας

Το 275ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Λακατάμιας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1979, με πρώτους βαθμοφόρους τις αδελφές Ελπίδα Μυλωνά, η οποία είχε αναλάβει Α.Α.Λ. και την Αλεξάνδρα Μυλωνά που ανάλαβε Υ.Α.Λ. Το Σύστημα λειτούργησε μόνο με την Αγέλη η οποία είχε 20 λυκόπουλα.

Η ίδρυση του Συστήματος έγινε δυνατή μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες του κοινοτάρχη Πάνω Λακατάμιας κου Νίκου Μυλωνά, ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της επιτροπής γονέων μέχρι και τον Νοέμβριο του 1987, και του τότε Τοπικού Έφορου Λήδρας Ανδρέα Λάμπρου.

Οι δράσεις του Συστήματος αρχικά πραγματοποιούνταν στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λακατάμιας, το οποίο παραχώρησε και μια αίθουσα για να χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις.

Τον Γενάρη 1987 αρχίζουν καλύτερες μέρες για το 275ον Σύστημα. Η Επιτροπή Γονέων έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια στέγη σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας. Αγόρασε από την επιτροπή Διαχείρισης Τ/Κυπριακών περιουσιών ένα μικρό παλιό σπίτι το οποίο επιδιόρθωσε και σε αυτό στεγάστηκε το Σύστημα. Επίσης δημιουργείται Κοινότητα Ανιχνευτών.

To 1997 το Σύστημα αποκτά και επίσημα την αεροπροσκοπική ιδιότητα. Το καλοκαίρι του 1999 πραγματοποιήθηκε η θερινή κατασκήνωση τηςΟμάδας και της Κοινότητας του Συστήματος στην Κάλυμνο. Εκεί φιλοξενηθήκαμε από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Καλύμνου, με το οποίο διδυμοποιηθήκαμε κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης.

Το καλοκαίρι του 2003 το Σύστημα μας φιλοξένησε στην Κύπρο το 1ο Σύστημα Προσκόπων Καλύμνου ανταποδίδοντας την φιλοξενία μας το καλοκαίρι του 2001 στην Ψέριμο. Σκοπός των δράσεων ήταν η γνωριμία, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στα πλαίσια της διδυμοποίησης των δύο Συστημάτων. Η Κοινότητα Ανιχνευτών διοργάνωσε μια ξεχωριστή κατασκήνωση-ποδηλασία, η οποία ξεκίνησε από τα Λαγουδερά και κατάληξε στην Πόλη της Χρυσοχούς.

Τον Μάρτιο του 2006 το Σύστημα μας συνδιοργανώνει με το 99ο Σ.Π. Μαρονιών για τους Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους των δύο Συστημάτων Ψυχαγωγική Εκδρομή στον Λίβανο. Στην εκδρομή αυτή δόθηκε η ευκαιρία σε αυτούς που έλαβαν μέρος να γνωρίσουν τον Λίβανο πριν από τον πόλεμο που ακολούθησε το Καλοκαίρι του 2006.

Το Καλοκαίρι του 2007 το Σύστημα μας συμμετείχε με 15 Βαθμοφόρους και 3 Ανιχνευτές στην αποστολή της Ε.Ε. Λευκωσίας στο KanderJam στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Κέντρο Kandersteg της Ελβετίας. Η δράση πραγματοποιείτο παράλληλα με το Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στην Αγγλία.

Μέχρι το 2006 πέρασαν από την αρχηγεία του Συστήματος οι Λούης Λοίζου, Λώρης Κουλλαπής, Σωτήρης Παναγίδης, Ελένη Χατζηστυλλή, Ειρήνη Ελευθερίου, Δημήτρης Δημητρίου και Στάθης Παναγίδης, Πάνος Βλάμης, Αντώνης Βιολάρης.

Οι βαθμοφόροι που έχει στις τάξεις του το Σύστημα μας πέρασαν από τις πλείστες των εκπαιδεύσεων του Σώματος Προσκόπων Κύπρου καθώς και ειδικές Αεροπροσκοπικές εκπαιδεύσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για να μπορούν να προσφέρουν όσο το δυνατό περισσότερα στα μέλη του Συστήματος. Εξάλλου βαθμοφόροι και μέλη των επιτροπών του Συστήματος τιμήθηκαν κατ’ επανάληψη με διάφορες τιμητικές διακρίσεις του Σ.Π.Κ.

Ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και τιμή για το Σύστημα μας αποτελεί το γεγονός ότι έχει στις τάξεις του αυτή τη στιγμή 6 βαθμοφόρους Προσκόπους Δημοκρατίας. Eνώ συνολικά 59 Ανιχνευτές (2008) μας πήραν μέχρι στιγμής το Πτυχίο Δημοκρατίας.

“Κάθε χρονιά και καλύτεροι,

αφού στο μυαλό,

στη ψυχή και στην καρδιά

έχουμε Προσκοπικό Πνεύμα”