Προσκοπισμός;

Eκπαίδευση για τη ζωή Προσκοπισμός συμπληρώνει τη διαπαιδαγώγηση που παρέχει η Οικογένεια και το Σχολείο. Ο Προσκοπισμός αναπτύσσει την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία και τη διάθεση για μάθηση και απόκτηση νέων εμπειριών. Οι Πρόσκοποι ανακαλύπτουν τον κόσμο έξω από τις αίθουσες του σχολείου. Οι ενήλικες τους μαθαίνουν και τους μεταδίδουν ικανότητες.

Mια κίνηση για νέους Ο Προσκοπισμός είναι μια Κίνηση σε διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις συνθήκες της Κοινωνίας και προσφέρει ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.

Μια Κίνηση Παγκόσμια Προσκοπικές Οργανώσεις Αναγνωρισμένες από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο υπάρχουν και λειτουργούν σε περισσότερες από 150 Χώρες της γης.

Μια Κίνηση που εξαπλώνεται συνεχώς Ο Προσκοπισμός, από το 1907 που ιδρύθηκε, αναπτύσσεται συνεχώς και εξαπλώνεται σε όλο τον Κόσμο. Σήμερα έχει πάνω από 16 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια. Ο Προσκοπισμός διπλασίασε τα μέλη του τα τελευταία 20 χρόνια. ‘Eνα μεγάλο μέρος αυτής της επέκτασης έγινε στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ τελευταία άρχισε να επαναλειτουργεί και στις χώρες που πριν 60-70 χρόνια, είχε απαγορευτεί.

Ανοικτός σε όλους Ο Προσκοπισμός είναι ανοικτός και δέχεται όλους, ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή χρώμα, σύμφωνα με το Σκοπό, τις Αρχές και την Προσκοπική Μέθοδο όπως αυτά καθιερώθηκαν από τον ιδρυτή του Robert Baden Powell.

Κίνηση εθελοντική Η ένταξη και η παραμονή στην Προσκοπική Κίνηση είναι εθελοντική. Ο καθένας αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις επειδή ο ίδιος το θέλει.

Ψυχαγωγία με σκοπό Μέσα από το διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον πρόγραμμά του, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, ο Προσκοπισμός πετυχαίνει το σκοπό του, που είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ψυχικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των νέων, ώστε να καταστούν χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες με επίγνωση της ευρύτερης αποστολής τους ως μέλη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς κοινωνίας.

Πρόκληση και για τους μεγάλους Είναι μια ευκαιρία που προσφέρεται στους νέους, που τους βοηθάει στη ζωή τους. Είναι ένας τρόπος ζωής που, μπορεί να βελτιώνει αποτελεσματικά τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αμοιβαία κατανόηση. Οι ενήλικοι στον Προσκοπισμό, εκπαιδεύονται και αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες για την ατομική τους βελτίωση και εξέλιξη.

Κίνηση μη πολιτική Ο Προσκοπισμός δεν αντιπροσωπεύει ούτε συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή οργάνωση. Οι Πρόσκοποι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν εποικοδομητικά και να παίρνουν ενεργό μέρος στις δραστηριότητες της κοινωνίας, στην οποία ζούνε.

Μία μέθοδος αγωγής: Με προσωπική δέσμευση Σ’ένα κώδικα συμπεριφοράς: την Υπόσχεση και το Νόμο του Προσκόπου Με μάθηση μέσα από την πράξη Αυτοεκπαίδευση, ενεργός συμμετοχή, συλλογική εργασία Με δουλειά σε μικρές ομάδες Στην φιλική παρέα των συνομήλικων τους, της ενωμοτίας, τα παιδιά αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες και ομαδικές επιδεξιότητες, που απαιτούν συνεργασία και συναίσθηση ευθύνης. Με ελκυστικά προγράμματα Προοδευτικών δραστηριοτήτων, που βασίζονται στα ενδιαφέροντα των νέων. Δραστηριότητες κυρίως μέσα στη φύση που προσφέρει στους νέους το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για παρατήρηση και μάθηση. Η φύση συνδυάζει την απλότητα με τη δημιουργία, κρύβει το απρόοπτο, το νέο, στοιχεία που προκαλούν την επιθυμία να τα γνωρίσει το παιδί, να εξοικειωθεί μαζί τους και να τα χαρεί ζώντας ευχάριστες περιπέτειες.

Τρόπος ζωής: Με πνευματική διάσταση Αυτοδέσμευση για αναζήτηση της πνευματικής αξίας της ζωής πέρα από τον υλικό κόσμο. Με κοινωνική διάσταση Συμμετοχή στην κοινωνική ανάπτυξη, σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Προαγωγή της ειρήνης, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Με προσωπική διάσταση Ανάπτυξη του αισθήματος της ατομικής ευθύνης και της ελεύθερης έκφρασης απόψεων με υπευθυνότητα.

Οι Πρόσκοποι μαθαίνουν: Να συμμετέχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα που απασχολούν την κοινότητα στην οποία ζουν. Να συνεργάζονται μέσα στην κοινωνία για να επιτυγχάνονται κοινοί στόχοι και ενδιαφέροντα. Να συμμετέχουν σε προγράμματα στα οποία συμπράττουν Πρόσκοποι από αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες για το γενικότερο καλό του πλανήτη.

Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται για:

  • την απόκτηση κοινωνικών εφοδίων
  • την εκπαίδευση στην οικογενειακή ζωή
  • την επικράτηση της ειρήνης
  • την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων
  • τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των νέων
  • τη βελτίωση του τρόπου ζωής
  • την υγεία των παιδιών
  • την προσαρμογή των ατόμων με ειδικές ανάγκες
  • την πρόληψη κατά των ναρκωτικών
  • τον αναλφαβητισμό
  • τη βοήθεια προς τους μετανάστες
  • την προστασία του περιβάλλοντος
  • την αναδάσωση
  • την διάσωση των πηγών ενέργειας